DURIAN PRALINE CHOCOLATEresipi asal Lembaga Koko Malaysia (Durian Truffle)
resipi Asal LKM - diubah suai oleh LeenJB
BAHAN
500 ml whipping cream
250 gm REAL white chocolate
200 gm isi durian yg dikisar
PENYEDIAAN
-Didihkan krim dalam periuk sehingga mendidih sedikit (merenih) dan padamkan api {perlu selalu kacau untuk mengelakkan berketul}.
- Masukkan isi durian yang telah dikisar {perlu selalu kacau untuk mengelakkan berketul}.
- Setelah itu, kacau isi durian tadi sehingga sebati dan campuran tersebut suam (tidak berketul)
- Masukkan coklat putih dan kacau hingga sebati dan naik minyak.
- Alihkan dalam bekas aluminium
- Tutup dengan clear plastik
- Biarkan sejuk pada suhu bilik
- Simpan dalam peti sejuk semalaman.
Sediakan sehari awal sebelum digunakan.
9 comments:
alaaa sedapnye... sedapnye...sedapnye...
mcm mana nak buat coklat nye ye...
Salam ramadhan...aduhhh...sedapnyaaa..nanti boleh try nanti. wa follow ya
yummyyy what a chocolates, i got hungry after see this...
kak nk tanye r...x basi ke isi nye? sebab kan gune whiping cream kan...x bleh simpan lame r ek?
Cute Oven - Thanks.. utk real cokelat kita kena temper dia dulu.
Wa - boleh wa..
Fulwaria Interior.. - thanks
Ayong - tak basi.. ayong pun buat cokelat kan.. letak fillings apa?
bese beli ready made kat bakery shop je..ehehehe...saye nk try yg wat cm gitu tapinye takot basi..ingatkan x bole tahan lame.kalau tanahnnye sampai bile kak? sedap je nengok.
Ayong.. tahan lama gak.. seminggu dua tu takde apa2.. jgn laa simpan berbulan2.. hehehe.. mama pernah letak jer kat luar .. 4 minggu pun tak rosak.
Mjam :) I love Chocolate too or how we say in Germany : Schokolade !
Chocolates look great, time for a treat I think.
Post a Comment