Assalamualaikum





Welcome and Selamat Datang to Momzie's Chocblog.



Blog asal kepunyaan Nenek Kebayan ni dah diwariskan pada mama untuk tempek segala mcm mengenai cokelat dan juga aktiviti kelas cokelat mama.



KELAS ASAS 'HOMEMADE CHOCOLATE CANDY PADA 15/01/2011 JAM 2.00 PTG. YURAN RM250/-. DI BAYAN BARU, PENANG. SMS / TALIPON 019 5434174
- FULL HOUSE...


Saturday, November 07, 2009

CHOCOLATE SPREAD ALA MAS DES FONTAINE (nama mama beri.. hehehe)







Something that all of you should try.. memang sedap...

SAPUAN COKELAT ALA NUTELA
- nama asal dari Dr Rahimah
- Homechoc Mas des Fontaine


70 gm hazelnut yang dikisar
50 gm madu
200 gm susu sejat (kalau nak lebih lemak gunalah double cream)
1 1/2 tbs mentega tanpa garam
250 gm coklat couverture hitam (jika tak suka pahit, boleh gantikan dengan coklat susu)
Panaskan susu, madu dan mentega mengunakkan kaedah double-boil
Setelah campuran itu panas, campurkan coklat yang telah dicincang.
Gaul hingga sebati baru campur hazelnut.
Kemudian pukul campuran yang masih panas tadi dengan mengunakan handmixer pada takat tinggi selama 1 minit untuk mengebukannya.
Setelah sejuk simpan dalam peti sejuk semalaman.

Untuk tahan lama produk ini mesti disimpan dalam peti sejuk






* Paling sedap jika dimakan dengan roti yang panas....Selamat mencuba!

Thursday, November 05, 2009




Minty Leaf - fillings kiwi dan ada rasa-rasa mint skit.. hehehe

Assorted chocolates, ada stoberi fillings.. ada chocolate ganache fillings.. ada kiwi mint.. sedappppp