SAPUAN COKELAT ALA NUTELA
- nama asal dari Dr Rahimah
- Homechoc Mas des Fontaine
70 gm hazelnut yang dikisar
50 gm madu
200 gm susu sejat (kalau nak lebih lemak gunalah double cream)
1 1/2 tbs mentega tanpa garam
250 gm coklat couverture hitam (jika tak suka pahit, boleh gantikan dengan coklat susu)
Panaskan susu, madu dan mentega mengunakkan kaedah double-boil
Setelah campuran itu panas, campurkan coklat yang telah dicincang.
Gaul hingga sebati baru campur hazelnut.
Kemudian pukul campuran yang masih panas tadi dengan mengunakan handmixer pada takat tinggi selama 1 minit untuk mengebukannya.
Setelah sejuk simpan dalam peti sejuk semalaman.
Untuk tahan lama produk ini mesti disimpan dalam peti sejuk
* Paling sedap jika dimakan dengan roti yang panas....Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment