DODOL ROSHAYATI KULIMResipi ni nenek cilok dari mailing list Resipidotnet... pegi arrr sana.. banyak resipi yang sedap-sedap ooooooo....
Ni dodol yang dibuat oleh cucu nenek Roshayati dari Kulim.. rajinnya dia... dan dodolnya ni.. memang sedapppp... cukup ngan santan dan manisnya... dan berkilat cantikkkk
Salam
Dah lama rasanya saya tak bagi apa2 feedback dalam RNet nih.
Pertama sekali saya nak ucapkan tahniah kepada Supermod Jeni atas kejayaan melangkah setapak lagi ke depan dengan tertubuhnya RNet ni.
Juga untuk mods yang lain sama ada yang lama dan yang baru. Hmmm....mama tu dah naik pangkat jadi Supermod jugak ke????
Ok la berbalik pada tujuan asal. Seminggu yang lalu, atas rasa "teringin nak makan", saya kacau dodol perisa durian. Memandangkan sekarang ni musim durian dan murah serta senang nak dapat kat tempat saya ni, saya pun buat dodol perisa durian.
Saya kacau dalam kuali biasa je atas dapur gas dengan api yang betul2 kecil (macam nak padam api tu) selama lebih kurang 5 jam. Tapi tidak lah saya mengacau tak henti2. Boleh ditinggalkan dan datang kacau sekali-sekala. Api kecil so susahlah nak hangus atau berkerak kat bahagian bawah.
Setelah saya beri rasa pada pakar dodol asal Melaka yang sekarang menetap di Penang, dia thumb up dan approve so boleh la saya proceed dan tempek resipi di sini.
Sebenarnya dodol ni memang saya buat setiap kali raya (puasa & haji). Memang kesukaan anak2 saya dan ahli keluarga yang lain.
500g tepung pulut
5 cawan santan cair
Bancuh tepung pulut dengan santan cair hingga sebati. Tapiskan.
1 kg gula merah
1 kilo gula pasir
1 kg pati santan
Masak bahan di atas hingga gula hancur.
Isi durian ikut selera
Campur smua bahan di atas dan masak atas api kecil. Kacau sekali-sekala supaya tidak hangus. Kacau hingga terbit minyak dan adunan tidak melekat ditangan bila dipegang.
Lagi lama dikacau dengan api kecil, dodol akan tahan lama.
No comments:
Post a Comment